Блог

Правила щодо пристроїв зберігання, що підвищують безпеку — БЛОГ

Please log in or register to do it.

[ad_1]

Що таке складські приміщення?

Спочатку трохи теорії. За визначенням, пристрої зберігання — це дизайнерські рішення, які дозволяють штабелювати, підтримувати або підвішувати товари, що зберігаються на складі. Найпопулярнішим типом таких пристроїв є полиці, тобто. пристрої з багаторівневою просторовою структурою, які призначені для зберігання товарів безпосередньо на елементах їхньої конструкції або з використанням додаткових допоміжних пристроїв (наприклад, полиць). Існує безліч типів полиць: полиці; палетні (безполкові, коли товар зберігається безпосередньо на конструктивних елементах стелажу); консольні (їх конструкція характеризується системою колон, що повторюються, або рам з кронштейнами або опорами, зазвичай призначеними для виробів незвичайних розмірів); в'їзні та проїзні (складаються з полиць, що утворюють коридори, в яких складуються товари на піддонах); перебіг (самотечне або з примусовим приводом та з частково примусовим переміщенням); розсувні (зазвичай використовуються при зберіганні великих товарів щодо невеликих кількостях); несучі конструкції (самонесучі, що виконують функцію зберігання товарів і одночасно є несучою конструкцією даху та/або стін складу).

До інших складських пристроїв відносяться стелажі (пристрою з фіксованою просторовою структурою, призначені для зберігання товарів, що спираються безпосередньо на елементи конструкції, у тому числі стійки, прорізи, гнізда, призми тощо); вішалки (просторові пристрої, призначені для зберігання, які використовуються для прямого або непрямого підвішування предметів на пристосованих для цієї мети конструктивних елементах, у тому числі одно- або двосторонніх стоячих, настінних, підвісних); шпали (дерев'яні, металеві пристосування тощо, що дозволяють зберігати товари всередині та зовні об'єкта, зберігаючи задану відстань від землі); загородження (просторові пристрої, прикріплені до підлоги всередині або зовні складської будівлі, призначені для зберігання сипучих матеріалів).

Правила підвищують безпеку

Крім належного вибору пристроїв зберігання даних за функціями, які вони повинні виконувати на складі, необхідно дотримуватися необхідних законодавчих вимог та забезпечувати безпечну роботу з цими пристроями. Нагадаємо, що відповідальність за безпеку та дотримання законодавчих норм несуть як користувач складських систем, так і їхній постачальник/проектувальник/будівельник. Однак у разі виникнення будь-яких порушень через неправильне використання відповідальність несе виключно користувач. Вкрай важливо спроектувати і побудувати пристрої зберігання таким чином, щоб вони забезпечували безпеку не тільки продукції, що зберігається, але і співробітників, що обслуговують склад. При стелажній установці необхідно звернути увагу на: допустимі навантаження на стелажі та підлоги; забезпечення стійкості установки; правильна організація вантажних робіт, особливо під час використання механізованих (моторних) засобів транспорту.

Окремі полиці повинні бути обладнані табличкою, що містить інформацію про виробника, допустиме навантаження та інструкції з транспортування, складання та експлуатації полиць. Додатково на полиці, допущені до експлуатації, виробник повинен видати сертифікат, що містить дані виробника, найменування та маркування полиці, рік випуску із заводським номером, обсяг проведених випробувань та їх результати, а також заяву відповідності випробувань польським стандартам.

Польські стандарти та правила

Крім вимоги забезпечити досить міцну та стійку конструкцію стелажів та захист від перекидання, інших правил щодо обладнання для зберігання матеріалів не існує. Тому проектувальники та роботодавці, які використовують складські установки, повинні дотримуватись вимог, що містяться в польських стандартах, зокрема такі:

  • PN-M-78321:1988 – Полиці складські окремі. Вимоги та тести.
  • ПН-88/М78320 — Складське обладнання. Складські стелажі. Імена, терміни, поділ та символи.
  • PN-88/M78321 – Полиці складські окремі. Вимоги та тести.
  • ПН-88/М78322 — Складське обладнання. Складські стелажі. Основні параметри.
  • PN-M-78325:1988P – Складське обладнання для зберігання. Стелажі складські Призма. Вимоги та тести.

Крім згаданих, існують такі стандарти, які має враховувати проектувальник:

  • PN-EN 15620:2010P – Сталеві статичні системи зберігання. Палетні стелажі змінної конфігурації. Допуски, деформації та зазори для маніпуляцій.
  • PN-EN 15629:2010P – Сталеві статичні системи зберігання. Специфікація складського устаткування.
  • PN-EN 15635:2010/Ap1:2011 – Сталеві статичні системи зберігання. Застосування та обслуговування складських приміщень.
  • PN-EN 15512:2011P – Сталеві статичні системи зберігання. Палетні стелажі різної конфігурації. Принципи проектування конструкцій.
  • PN-EN 15095+A1:2012P – Стелажі палетні та поличкові мобільні, поворотні та кільцеві, а також з підйомним обладнанням, з механічним приводом. Вимоги безпеки.
  • PN-EN 528:2012P – Крани-штабелери. Вимоги безпеки.

Перш ніж купувати конкретні полиці, варто переконатися, що вони відповідають конкретним вимогам, викладеним у вищезазначених стандартах.

Правила та здоровий глузд

Не менш важливим, ніж перевірка відповідності продукції діючим стандартам, є дотримання заборон з використання полиць, пов'язаних з їх перевантаженням, самостійним ремонтом пошкоджених елементів або зміною їхньої конфігурації (наприклад, зміною відстані між елементами конструкції); розміщення продукції у пошкодженій упаковці, піддонах чи контейнерах на полицях; перевантаження транспортних засобів, які у складських роботах; а також проведення будь-яких робіт без огородження робочого місця. Всі пристрої, призначені для зберігання матеріалів (у тому числі полиці, стелажі, піддони), а також стелі та підлоги, на яких зберігаються матеріали, повинні мати зазначене максимально допустиме навантаження, що забезпечує безпеку зберігання та відсутність пошкоджень або перекинувся. . При визначенні міцності полиць, що розміщуються у конкретному приміщенні, слід також враховувати міцність стелі та підлоги, на якій вони встановлені. У такий спосіб можна запобігти ситуації, при якій полиця витримає навантаження, але кріплення зламається, що призведе до обвалення конструкції. Крім дотримання детальних вимог на етапі конструювання накопичувачів, важливо регулярно перевіряти їх технічний стан, що проводиться компетентними людьми, які мають необхідну кваліфікацію. Таким чином, ви зможете значно продовжити час безпечної експлуатації стелажів та уникнути нещасних випадків.

Автор повідомлення:

Моніка Сойка — Фахівець з маркетингу

[ad_2]

Джерело інформації для статті надав: BekuPlast

Види літникових литників
12 неймовірно цікавих фактів про те, як виготовляються пластикові контейнери для харчових продуктів

Reactions

0
0
0
0
0
0
Already reacted for this post.

Reactions

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *