Блог

Оптимальне планування пристроїв зберігання даних або як це зробити правильно? — БЛОГ

Please log in or register to do it.

Процес складського зберігання починається з переміщення продукції виділену зону і розміщення їх у певних місцях. Вантажні одиниці зазвичай розміщуються у стелажній системі або штабелюються на підлозі. Товари залишаються у певному місці до того часу, поки їх заберуть для комплектування. Зберігання неможливе без відповідного обладнання. Давайте пам'ятати, що навіть добре обладнаний склад, яким керують професіонали, не буде використовуватися оптимально, якщо в цьому процесі не використовуються відповідні методи та інструменти зберігання, такі як полиці та шафи, а також контейнери та піддони.

Підбір обладнання для складської зони

Вибір оптимального методу і відповідних запам'ятовуючих пристроїв — багатоетапний процес, що враховує безліч факторів, у тому числі: вид, кількість і характеристики товарів, що зберігаються, і термін їх зберігання; тип упаковки, в яку він був поміщений; товарообіг; складська інфраструктура та обладнання; правила зберігання та охорони праці та техніки безпеки; а також оптимальні витрати з погляду завідувача складу. До групи пристроїв, що запам'ятовують, входять, серед іншого: складські полиці, вішалки, підставки, а також контейнери і піддони. Чинником, що визначає вибір конкретних пристроїв, є специфіка конкретного внутрішньологістичного процесу.

У разі складів, що зберігають малосортну продукцію у великих кількостях, де ротація товарів дуже обмежена, перевага буде віддана стаціонарним пристроям зберігання, які не вимагають переміщення після встановлення та залишаються стаціонарно вбудованими в одиницю зберігання. Космос. На торгових складах, призначених для зберігання великої кількості різноманітної продукції, де є регулярний товаропотік, варто вибирати рядні паллетні стелажі та високонавантажувальні навантажувачі. У свою чергу, на складах, де велика кількість однорідної продукції з'являється сезонно і потік матеріалів повинен відповідати очікуванням динамічного виробництва та розподілу, вибір має впасти на автоматичне рішення із сателітними полицями та конвеєрною системою, що відповідає за транспортні завдання. Нарешті, на складах, де через великий товарообіг потрібна часта зміна внутрішнього планування, можна інвестувати в так звану Непідключені пристрої зберігання, призначені для переміщення з місця на місце, включаючи карусельні або мобільні стелажі.

Ще одним питанням, яке слід взяти до уваги, є просторові та структурні умови складу, а також наявність місця (як для товарів, так і для пристроїв зберігання), тип, вага і розмір товарів, що зберігаються (оскільки вони будуть визначати вибір відповідних контейнери, такі як контейнери, бочки, діжки, піддони або ящики) та конструкція стелажів, способи доставки та збору товарів (що дозволяє визначити висоту складування та ширину під'їзних шляхів і, отже, вибрати відповідні візки), та, нарешті, вартість складського обладнання.

Динамічне та статичне сховище

Складські системи можна класифікувати за різними ознаками. У разі систем зберігання одним із критеріїв поділу є спосіб зберігання: статичний чи динамічний. Динамічна система зберігання забезпечує швидке переміщення товарів та полегшує роботу в системі FIFO (First In, First Out). У такому разі використовуються, наприклад, потокові стелажі, де за допомогою транспортних роликів, встановлених у тунелях стелажів, товари переміщуються глибше у стелажну систему під дією сили тяжіння. У разі статичної системи зберігання цей товар належить певному місцю складі. Цей метод особливо популярний у разі підприємств із фіксованим асортиментним списком. Кожен із них заснований на використанні різних типів полиць.

Зберігання у рядках чи блоках

Критерій розміщення вантажів у зоні зберігання дозволяє виділити два способи: строкове зберігання та блочне зберігання. Вибір залежить від ротації та специфіки продукту, використовуваних технологічних рішень та типу носія.

Що таке зберігання рядків?

Рядне зберігання особливо популярне на складах, де зберігається велика кількість SKU — із відносно невеликою кількістю єдиного індексу. Зберігається одиниця зберігання розташовується рядами стелажів – зазвичай розташованих паралельно один одному. До кожної одиниці, що зберігається, повинен бути забезпечений вільний доступ. У цьому методі зазвичай використовуються рядні паллетні стелажі — проста рамна конструкція, в якій одиниця зберігання розміщується в так званому Розетки. Модульна структура дозволяє проектувати ряди нескінченної довжини, а висота полиці обмежується насамперед радіусом дії робочого пристрою. Сучасні технології та зростаючі вимоги до ланцюжка постачання, де місце для зберігання має велике значення, призвели до розробки стелажних систем високої складської площі.

Що таке блочне сховище?

Блокове сховище найбільше популярне на складах, де зберігається невелика кількість SKU — з відносно великими кількостями по одному індексу. Одиниці зберігання розміщуються поруч один з одним – використовується штабелювання на підлозі приміщення та використовуються спеціальні стелажі, призначені для такого типу зберігання. Доступ до одиниці, що зберігається в середині блоку, можливий лише після видалення інших одиниць — блокове зберігання вимагає управління політикою ротації запасів за принципом LIFO (Last In, First Out).

Найбільш затребуваними складськими стелажами для блочного зберігання є в'їзні стелажі (вантаж у стелажну систему заганяє вилочний навантажувач, піддон розміщується на опорних рейках), потокові стелажі (піддони спираються на ролики і транспортування їх у стелажну систему) здійснюється висування під дією. стелажі (де за транспортування піддонів углиб стелажної системи відповідає дистанційно керована самохідна платформа, що автоматично переміщається по опорних рейках).

Традиційне та сучасне сховище

Крім того, методи управління складом можна поділити на традиційні та сучасні. У першому випадку в системах зберігання не використовуються передові ІТ-системи, і єдиним проявом автоматизації є використання таких пристроїв, як навантажувачі вилкові або підйомники. Однак ступінь складності складських процесів означає, що сьогодні домінують сучасні системи зберігання, для яких характерно передусім використання передових технологій. Ключовим елементом тут є впровадження WMS (системи керування складом), яка суттєво полегшує керування складом, стимулюючи ефективність та допомагаючи знизити витрати.

Короткий зміст

Вибір правильної технології зберігання є важливим рішенням, що істотно впливає на безперебійну роботу всього об'єкта. Тому планувати цей аспект варто вже на етапі проектування чи модернізації складу, щоб врахувати всі фактори, які можуть вплинути на прийняття правильного рішення та його припущень.

Автор повідомлення:

Моніка Сойка — Фахівець з маркетингу

Джерело інформації для статті надав: BekuPlast

Що таке лиття під тиском ABS?
Де шукати економію під час будівництва складського приміщення? - БЛОГ

Reactions

0
0
0
0
0
0
Already reacted for this post.

Reactions

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *