Блог

Правильне складське маркування, тобто які кольори, форми та символи застосовуються?

Please log in or register to do it.

Маркування складу передбачає поділ зон, де співробітники стикаються з різними загрозами. Знаки мають бути прозорими та розбірливими, щоб не вводити співробітників в оману, а їх роль — організовувати простір та рух, знижувати кількість небезпечних подій та аварій, підвищувати ефективність завдань, що виконуються. Варто пам'ятати, що інформаційна ефективність маркування залежить головним чином від знання і правильної інтерпретації сигналів, що передаються нею: для цього необхідно забезпечити навчання співробітників маркування, що використовується на складі.

Нормативно-правові акти

У Польщі докладні правові положення щодо маркування складських площ регулюються Постановою міністра праці та соціальної політики від 26 вересня 1997 р. про загальні правила охорони праці та техніки безпеки. Він вимагає, щоб складські вивіски попереджали співробітників про небезпеку, пов'язану, серед іншого: при падінні вантажу з висоти або в робочій зоні; прогин несучих балок конструкцій, що використовуються для зберігання товарів; Зіткнення транспортних засобів, удари об полиці та наїзди на співробітників. Додатковим документом, що визначає докладні правила застосування системи попереджувальних знаків на складах, є Директива Європейської Ради 92/58/ЄЕС. Директива визначає, що метою складських покажчиків є регулювання поведінки операторів та підтримка їх вжиття відповідних заходів у конкретних ситуаціях. Маркування зазвичай має форму системи кольорів, піктограм, світлових табло або звукових сигналів. Нормативи зобов'язують власника складу виконувати їх, зокрема, у разі виникнення загроз, яких неможливо уникнути за допомогою технічних захисних чи організаційних заходів.

Які знаки використовують на складі?

Ефективне маркування має відповідати декільком вимогам, у тому числі: з точки зору розташування, форми, кольору та планування. Він повинен бути виготовлений із зносостійких матеріалів та мати розміри, достатні для забезпечення його видимості та читання (з тих же причин його слід розміщувати на відповідній висоті та у відповідному місці з урахуванням кутів огляду). Директива ЄС встановила кольори вивісок на складах. Згідно з його рекомендаціями:

  • Знаки, що забороняють, сигналізація небезпеки та протипожежні пристрої відзначені червоним кольором;
  • жовтий або жовтий: знаки, що попереджають, місця, де потрібно бути особливо обережними;
  • синім кольором: обов'язкові знаки, місця, де потрібні особливі дії, засоби індивідуального захисту;
  • зелений: аварійні виходи, знаки першої допомоги, місця де немає небезпеки. та перешкоди, що заважають їх побачити).

До найбільш популярних маркувань, що використовуються на складах, належать:

  • забороняють знаки у вигляді круглі таблички з чорною піктограмою на білому тлі. Знак повинен містити червону діагональну смугу, що йде зліва направо і піктограму, що перетинає;
  • попереджувальні знаки трикутної форми з чорною піктограмою на жовтому фоні;
  • кругові обов'язкові знаки з білої піктограми на блакитному тлі;
  • знаки запасного виходу або першої допомоги у вигляді прямокутного або квадратного табло з білого кольору піктограмою на зеленому тлі;
  • пожежна безпека прямокутної або квадратної форми з білим піктограмою на червоному тлі.

У згаданій директиві ЄС також згадується кілька інших позначень, які потребують пояснень. Так, контейнери, що використовуються для зберігання небезпечних речовин, і труби, що розподіляють такі речовини, повинні бути марковані жовто-чорними або червоно-білими смугами, а підлога складу повинна бути відмічена спеціальними лакофарбовими покриттями на основі смол або протиковзними стрічками, що самоклеяться. захищати робочі зони. Додатково необхідно маркувати маршрути руху транспортних засобів безперервними смугами добре видимого кольору (з урахуванням кольору підлоги), переважно білого або жовтого кольору.

Світлові чи звукові знаки

На складах також використовуються знаки, що попереджають про потенційну небезпеку світловими та звуковими сигналами. Важливо вибрати правильне джерело світла — таке, що добре контрастує з навколишнім середовищем і тому добре видно і легко розпізнається, але не засліплює. Знаки цього типу зовні схожі на щити, мають схожі форми, кольори, піктограми і т. д. У місцях, що найбільш небезпечні або потребують підвищеної уваги, використовуються знаки з миготливими вогнями. Потім частота миготіння адаптується до обставин, щоб забезпечити правильну інтерпретацію повідомлень, що передаються, і уникнути плутанини, особливо при використанні декількох знаків, що світяться. Світлові покажчики, що позначають серйозну небезпеку, повинні бути під особливим наглядом або бути оснащені допоміжною лампою. Основна перевага звукових знаків – миттєва передача повідомлення з можливістю дійти багатьох одержувачів. Важливо, щоб їх гучність перевищувала шум і була чути, але водночас не викликала дискомфорту чи болю. Одним із кодів, передбачених директивою ЄС, є маркування сигналу евакуації безперервним звуком.

Маркування полиць

Додатковим видом є маркування полиць, що носить інформативний (не запобіжний) характер, що істотно полегшує роботу і дозволяє прискорити доступ до конкретного товару. Склади розрізняються по організації, тому кожна система маркування полиць проектується індивідуально. Стелажі можуть бути марковані літерами, цифрами чи кольорами в залежності від розмірів складу та специфіки діяльності компанії. Часто використовується ієрархічна структура, зважаючи на одиниці виміру від найбільших (наприклад, прохід) до найменших (наприклад, місце для піддонів). У цій системі кожен елемент складу, від найбільшого до найменшого, повинен мати певне маркування. Залежно від ваших потреб ви можете використовувати поличкові етикетки, поличкові етикетки, шаблони, підвісні дошки або штрих-коди, особливо на сучасних складах із використанням системи WMS.

Упаковка також потребує маркування.

Щоб кожен ресурс, що зберігається на складі, був швидко знайдений і ідентифікований, необхідне правильне маркування тари. У випадку транспортних ящиків використовуйте етикетки, які мають високу стійкість і довговічність і не будуть пошкоджені зовнішніми факторами (такими як стирання, удари або засоби для чищення). Найкраще, якщо вони будуть виготовлені із міцних матеріалів, наприклад, ПВХ або АБС, та додатково закріплені спеціальним ламінатом, який забезпечить захист від пошкоджень та агресивних хімікатів. Завдяки цьому ми можемо бути впевнені, що інформація, що міститься на етикетці, буде розбірливою протягом багатьох років і не виникне проблем із прочитанням даних, що містяться на ній.

Короткий зміст

Правильне маркування складу має вирішальне значення для його ефективної та безпечної роботи. Це допомагає зменшити кількість помилок, оптимізувати процеси, підвищити ефективність та контроль над запасами. Це є ключовим елементом управління логістикою, що забезпечує ефективну організацію складу. Недотримання норм, регламентованих законодавством, може спричинити безліч небезпечних ситуацій, а правильне маркування – дуже ефективний спосіб забезпечити ефективну роботу складу і, як наслідок, задоволеність клієнтів.

Автор повідомлення:

Моніка Сойка — Фахівець з маркетингу

Джерело інформації для статті надав: BekuPlast

Як мають виглядати процеси зберігання?
Як виготовляють пластик і для чого він використовується?

Reactions

0
0
0
0
0
0
Already reacted for this post.

Reactions

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *