Блог

Технологія блокчейн у логістичній галузі, чи що це таке та чому це важливо? — БЛОГ

Please log in or register to do it.

Що таке блокчейн?

Вперше блокчейн був використаний у 2009 році із запуском криптовалюти біткойн, цінність якої заснована на обчислювальній потужності, і до цього дня блокчейн найбільш тісно пов'язаний з нею (хоча використовувати обидві назви як синоніми неправильно). Сатоші Накамото (псевдонім програміста-засновника) створив біткойн як незалежну та децентралізовану електронну платіжну систему, засновану на математичних доказах та криптографії та захищену ними. Блокчейн із самого початку використовувався для перевірки надійності транзакцій біткойнів та запобігання підробкам, пов'язаним із торгівлею цією валютою. Не вдаючись у непотрібні подробиці, блокчейн можна визначити як технологію блокчейну, яка використовується для передачі та зберігання інформації про онлайн-транзакції; З цієї причини її також порівнюють із цифровою версією децентралізованої системи обліку.

На практиці це децентралізована система взаємопов'язаних комп'ютерів (вузлів), які використовують загальний протокол для перевірки та зберігання однієї й тієї ж інформації в одноранговій (P2P) мережі. Інформація про подальші дії організована у вигляді послідовних блоків даних. Дані, які у кожному вузлі, передаються іншим комп'ютерам у мережі – тобто. щоразу, коли нова інформація перезаписується на якомусь пристрої, вона відправляється у зашифрованому вигляді по всій мережі для індивідуальної перевірки. Блоки об'єднуються у хронологічному порядку створення за допомогою ідентифікаторів файлів. Блокчейн дозволяє кожному користувачеві «володіти» всією базою даних системи, створюючи цим розподілений і децентралізований реєстр. Система не потребує центрального комп'ютера для аутентифікації інформації, оскільки вона перевіряється кожним вузлом, що виключає можливість небажаної модифікації, наприклад видалення істинної або додавання помилкової інформації. Все це забезпечує прозорість, безпеку та неможливість зміни транзакцій заднім числом — і робить технологію блокчейну ідеальним рішенням для логістичної галузі, яка бореться з такими проблемами, як відсутність прозорості, недостатній контроль вантажів та шахрайство.

Блокчейн на складі

Простіше кажучи, можна зробити висновок, що умови роботи та проблеми, з якими стикається сектор логістики, особливо у разі ланцюжків поставок, аналогічні тим, що спостерігаються у разі фінансів та криптовалют. В обох випадках відбувається обмін великою кількістю даних, які мають бути доступні всім учасникам транзакції та одночасно захищені від помилок або підробок. Завдяки блокчейну неможливо змінити умови договору в односторонньому порядку, оскільки дані надсилаються на всі вузли, які перевіряють інформацію та підтверджують її. Таким чином, як і у випадку з біткойнами, технологія блокчейна в логістиці дозволяє підвищити ефективність та безпеку обміну інформацією, а також забезпечує більш ефективний зв'язок між постачальниками, підприємцями та споживачами.

Переваги блокчейну

До найбільших переваг технології блокчейн у логістиці відносяться підвищений рівень безпеки (тобто згадана неможливість змінювати або видаляти збережені дані); підвищення прозорості транзакцій (оскільки вся інформація зберігається у всіх вузлах мережі); підвищення ефективності (оскільки дані перевіряються автоматично різними пристроями в блокчейні, немає необхідності підтверджувати їхню справжність незалежними суб'єктами), а також виключення помилок у логістичних операціях та підвищення ефективності складу. Блокчейн також дозволяє встановлювати інтелектуальну співпрацю (так звані смарт-контракти) між підприємствами за допомогою цифрових контрактів. Насправді це комп'ютерні додатки, у яких сторони угоди визначають умови і предмет договору, і навіть обсяг здійснюваної у межах діяльності. Під час виконання заданої умови автоматично вносяться відповідні записи. Перевага такої процедури полягає у скороченні витрат сторін договору за рахунок виключення посередників та спрощення процесів бухгалтерського обліку.

Технологія блокчейн також покращує роботу складів. Завдяки зв'язку з іншими елементами промислового Інтернету (мобільними роботами, датчиками, технологією RFID та іншими пристроями, керованими системою WMS), він дозволяє практично повністю автоматизувати складські процеси. Завдяки йому ви зможете в режимі реального часу ідентифікувати продукцію, що зберігається на складі, адже взаємозв'язок усіх учасників мережі дозволяє більш точно контролювати товар і, як наслідок, покращити обслуговування клієнтів.

Блокчейн та постачання

Технологія блокчейн може використовуватися у складській ланцюжку, а й у всьому логістичному ланцюжку, тобто. також на етапі транспортування до покупця. Завдяки цьому постачальники, одержувачі, перевізники, влада портів та аеропортів (якщо цього потребує тип транспорту) та сторони, що фінансують угоди, мають доступ до всіх необхідних даних, пов'язаних із транспортом. Перевага блокчейна полягає в можливості відстежувати загальні дані про доставку, дозволи, товаросупровідні документи і навіть дані від датчиків контейнерів, такі як температура, в режимі реального часу (що особливо корисно у разі чутливих товарів, наприклад фармацевтичних препаратів або продуктів харчування, для виключення ризику переривання холодового ланцюга) та вага вантажу. Використання блокчейну допомагає запобігти маніпуляціям на транспорті, а значить, і контрабанді. Це також усуває необхідність мати паперову документацію та забезпечує швидшу перевірку відвантаження та навантаження – все це безпосередньо призводить до зниження витрат, пов'язаних з адміністративною діяльністю та підготовкою документації.

Як запровадити блокчейн?

Чому технологія блокчейна, численні переваги якої обговорюються в цьому тексті, ще не набула широкого поширення в логістиці? «Коли ви не знаєте, що відбувається, зазвичай йдеться про гроші». Цей принцип справедливий і в даному випадку, хоча питання фінансів не вичерпує всієї шкали проблем. Блокчейн вимагає значних технологічних інвестицій та ретельного навчання. Це також вимагає зміни мислення, оскільки воно ґрунтується на принципі прозорості даних (обміну) з усіма учасниками логістичного ланцюжка. Існують також нормативні питання, які потребують уваги, оскільки у багатьох юрисдикціях блокчейн працює у неясній правовій сфері.

Всі ці перешкоди не заважають багатьом компаніям експериментувати з використанням блокчейну у логістиці; Глобальна транспортна компанія Maersk намагається відстежувати глобальні постачання, працюючи разом із IBM над відповідною логістичною платформою; У свою чергу, американський Walmart використовує блокчейни для контролю походження продуктів харчування і тим самим підвищує безпеку продуктів харчування.

Короткий зміст

Блокчейн може незабаром здійснити революцію в логістичній галузі та зробити її більш прозорою, безпечною та ефективною. Це відбудеться за умови всіх учасників логістичного ланцюжка: від постачальників через клієнтів, регуляторів до творців технологій. Прийнявши цю технологію, логістична галузь зможе не лише покращити свою діяльність, а й зробити внесок у створення більш стійкої та справедливої ​​глобальної економіки.

Автор повідомлення:

Моніка Сойка — Фахівець з маркетингу

Джерело інформації для статті надав: BekuPlast

Який розмір порції під час лиття під тиском?
Оптимізація упаковки у логістиці генеральних вантажів - БЛОГ

Reactions

0
0
0
0
0
0
Already reacted for this post.

Reactions

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *