Блог

Як мають виглядати процеси зберігання?

Please log in or register to do it.

Зберігання товарів – це за визначенням процес або сукупність дій, що охоплюють управління товарами з моменту їх отримання до моменту випуску товарів для подальшого транспортування. Його мета – безпечне зберігання товарів відповідно до встановлених правил та забезпечення правильного руху вантажів на складі.

Чотири фази зберігання

Вищезгадане управління товарами включає у собі вантажно-розвантажувальну діяльність, тобто. всі види діяльності, що виходять за рамки зберігання товарів. До них відносяться потоки матеріальних благ (у формі прийому, переміщення продукції всередині складу та видачі одержувачу), а також збирання та обробка (комплектація, обслуговування), доповнені потоками інформації. Спрощена схема окремих етапів процесу виглядає так:

Фаза І: прийом.

Це момент надходження товару складу. Він починається з звіряння фактичного статусу постачання з даними, внесеними до її документації. Це дуже важливо, оскільки після підтвердження одержання відповідальність за товар лягає на склад. Також здійснює розвантаження, використовуючи наявну перевантажувальну інфраструктуру, сортує та сортує товар відповідно до принципів організації складських приміщень.

Етап ІІ: зберігання.

Все зводиться до впорядкованого розташування товарів на доступній площі – званої зоною зберігання. Вантажі слід сортувати за терміном придатності (у разі харчової продукції) і передбачуваною датою випуску (з дотриманням принципів правильної ротації продуктів). Етапи цього етапу включають: процес збору припасів із зони прийому; розміщення товарів з урахуванням умов зберігання, технології зберігання, габаритів вантажних одиниць; зберігання відповідно до вимог продукту (наприклад, підтримання відповідної температури); підтримка товарного запасу та періодичний огляд.

Етап ІІІ: завершення.

Він передбачає вилучення відповідної кількості товарів із зони зберігання з метою їх складання відповідно до замовлення одержувача та відбувається у так званому зона підбору. Товар групується (комплектується) в окремі вантажні одиниці відповідно до асортиментної та кількісної характеристики конкретного одержувача з використанням як ручних, автоматизованих, так і механізованих дій. На цьому етапі необхідно уважно контролювати виконання завдань і ретельно перевіряти їхню відповідність замовлення, щоб уникнути помилок, а готовий товар повинен бути упакований таким чином, щоб унеможливити пошкодження під час транспортування.

Фаза ІV: випуск.

Під час нього товар, що зберігався раніше, надходить до одержувача у вигляді одиниць вантажу, підготовлених на етапі комплектування, або у вигляді, що ідентично поступив на склад на етапі I. Він проходить у спеціально відведеній зоні і включає наступні заходи: підготовка транспортних одиниць (якщо вони були підготовлені на стадії завершення); перевірка випущеного товару відповідно до документації; навантаження товару на передбачений транспортний засіб.

Організація – це ключ

Правильна організація процесів зберігання та розміщення товарів має ключовий вплив на ефективність роботи складу, забезпечуючи оптимальне використання складських площ та раціональний розподіл ресурсів. Таким чином, можна звести втрати товару в процесі зберігання до мінімуму. Безперебійний рух товарів можливий, якщо дотримуватися правил правильного зберігання. До них належать: правильна організація роботи та вибір системи та способу зберігання товарів; забезпечення безпеки та комфорту пересування по складських приміщеннях (у тому числі завдяки стійкому кріпленню полиць, що відповідає ширині транспортних шляхів та міцним та рівним підлогам); придбання ефективного та дієвого обладнання для роботи складу; забезпечення належної кваліфікації та необхідної підготовки працівників; впровадження прозорої та послідовної системи реєстрації товарів. На кожному складі повинні бути — відповідно до вимог охорони праці — інструкції щодо безпечного зберігання та зберігання товарів, що містять схеми дій у разі виникнення різних видів загроз. Обов'язок з виявлення та запобігання подібним ситуаціям лежить на працедавці.

Визначивши відповідне планування складу та організувавши зони, в яких здійснюються раніше згадані процеси зберігання, ми отримуємо вільний доступ до кожного товару та безпечне використання транспортного обладнання на складському просторі, обмеженому стелажами/полками/піддонами. Розрізняють склади з наскрізною системою (при якій прийом та видача вантажу здійснюється на двох протилежних сторонах об'єкта), кутовий (зони, що прилягають один до одного перпендикулярно) та мішковою системою (при якій зони прийому та видачі розташовані на одній стороні або з'єднані один з одним) . При проектуванні складу також важливо правильно спроектувати розмір транспортних шляхів. Не менш важливим є раціональне розміщення товарів у зоні зберігання. Наприклад: малоходові товари (тобто товари, які рідше видаються зі складу) слід розміщувати на верхніх рівнях полиць, а ті, які часто залишають склад, — на нижніх, щоб забезпечити легкий та швидкий доступ. до запасів. Ресурси повинні зберігатися в межах досяжності транспортних засобів, у легкодоступному та постійному місці.

Короткий зміст

Те, як здійснюються окремі етапи зберігання складі, впливає ефективність ланцюжка поставок, прибутковість компанії та її імідж серед клієнтів. Робота складу нагадує систему сполучених судин: будь-які помилки на одному етапі призводять до помилок або затримок виконання замовлень на наступних етапах. Тому першим кроком до покращення функціонування складу мають бути не кардинальні дії – типу реорганізації складського простору – а ретельна перевірка того, чи оптимально використовуються функціональні зони, в яких відбувається кожен із чотирьох згаданих вище етапів. На правильну роботу складу впливає забезпечення низки змінних, таких як своєчасна доставка та збирання вантажів; забезпечення його відповідною кількістю коштів близького транспорту; правильна розмітка внутрішніх доріг, розташування та стійке кріплення полиць; використання відповідних розбірливих знаків на складі та дотримання правил охорони праці та техніки безпеки; а також працевлаштування кваліфікованих працівників.

Автор повідомлення:

Моніка Сойка — Фахівець з маркетингу

Джерело інформації для статті надав: BekuPlast

Логістичний центр. Що це таке, види та функції в логістиці
Правильне складське маркування, тобто які кольори, форми та символи застосовуються?

Reactions

0
0
0
0
0
0
Already reacted for this post.

Reactions

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *