Блог

Зони на складі: номер один у плануванні, тобто правильному поділі простору!

Please log in or register to do it.

Поділ на зони корисний для ефективного управління складськими приміщеннями; завдяки цьому співробітники роблять менше помилок, а робота відбувається швидше та ефективніше. Це рішення також полегшує навігацію по об'єкту людям, які не залишаються там щодня (зокрема кур'єрам, які хочуть швидко забрати товар). Варіантів поділу складу безліч, як з організаційної, і з технічної погляду, але найголовніше – адаптувати їх під особливості експлуатації конкретного об'єкта.

П'ятизірковий журнал

Згідно з багаторічною практикою складські приміщення найчастіше ділять на п'ять зон:

  1. зона навантаження та розвантаження
  2. зона надходження товару
  3. зона зберігання
  4. зона комплектації
  5. зона доставки.

Проте це закритий підрозділ; Залежно від індивідуальних переваг цей список може бути доповнений додатковими зонами, наприклад, буферною зоною та поверненнями та рекламаціями. Перше — це приміщення для тимчасового зберігання матеріалів, необхідних для подальших процесів (виробництва, відвантаження, комплектації замовлення тощо) або для організації товарів, призначених для відвантаження. Тому його часто розміщують поблизу зони відвантаження, як канал потоку, що забезпечує безперервність поставок. У свою чергу, зони повернень та рекламацій є вотчиною складів електронної комерції. Завдяки їхньому існуванню можна прискорити процеси, пов'язані з обслуговуванням клієнтів: повернення грошей, перевірка замовлення чи обмін товару на непошкоджений.

Зона навантаження та розвантаження

Це місце, де приймаються товари, привезені постачальниками, і завантажується продукція для транспортування замовнику. Зазвичай вони розташовуються поблизу доків, що скорочує шлях від вантажівки до місця прийому або відвантаження. У зоні є таке обладнання, як пандуси, підйомні платформи та інші пристрої, що полегшують розвантаження. Іноді трапляється, що зони навантаження та розвантаження розділені – особливо на великих об'єктах, де спостерігається високий товарообіг. Найчастіше ці зони розташовуються за межами складу. При організації зони навантаження та розвантаження варто забезпечити наявність чітких та зрозумілих організаційних та попереджувальних знаків, оскільки це місце, де можуть перебувати люди, які не є працівниками складу (водії, кур'єри).

Приймальна

Тут здійснюються процеси прийому товару, контролю якості, сортування замовлень, маркування продукції, визначення місця в зоні зберігання та можливого поділу на дрібніші одиниці. Зазвичай ця частина складу відокремлена від інших зон, але має бути поруч із зоною розвантаження. Прозорість і впорядкованість цієї зони, що відповідає за безперебійність решти складських процесів, має ключове значення. Прогресивна автоматизація складської роботи у зоні прийому підвищує якість роботи та прискорює темпи виконання замовлень.

Зона зберігання

Серце кожного складу (фактично складу як такого), де зберігаються товари. Розмір і структура зони зберігання залежать від виду продукції, що зберігається, швидкості її обороту, наявних технологічних рішень (тип і висота полиць, верстатів, автоматичних систем), способу зберігання (на підлозі, полицях, стендах і т. д.). та багато інших факторів. Методи зберігання можуть відрізнятися: використовується блокове зберігання одиниць зберігання (наприклад, піддонів, ящиків або коробок), складених безпосередньо один на одного, або зберігання на стелажах різних типів. Ефективне перебіг процесів забезпечується за рахунок використання внутрішніх транспортних засобів, таких як вилкові навантажувачі, крани та козлові платформи). У деяких системах зберігання використовуються автоматичні конвеєри для транспортування великих або важких складських приміщень; завдяки їх підключенню можна забезпечити високий рівень автоматизації в зонах прийому та відпуску товарів.

Зона комплектації

Єдина зона, яка не є обов'язковою на кожному складі, оскільки її завдання — сортувати та об'єднувати різні одиниці зберігання, що вимагають присвоєння іншим зібраним товарам (за індивідуальним замовленням, місцем відвантаження тощо). Його не можна зустріти на складах, де зберігаються великі обсяги однорідних товарів або де вантажі приймаються та відпускаються в одній і тій самій конфігурації. Однак він часто присутній на складах, що обслуговують дрібних дистриб'юторів або роздрібних покупців, замовлення яких зазвичай різноманітні і складаються з різних товарів. Поширеною причиною виділення цієї області є автоматизація процесу, що відбувається там.

Зона відвантаження (випуску)

У цій зоні виконані замовлення упаковуються, маркуються та відправляються для подальшого транспортування безпосередньо замовнику. Ефективне функціонування цієї зони пов'язане, у тому числі, із забезпеченням працівників відповідним обладнанням, що полегшує пакування та маркування вантажів, а також координацію руху вантажів між цією зоною та зонами комплектації та навантаження. Щоб зберегти порядок та забезпечити правильне функціонування, варто відокремити її від інших зон.

Короткий зміст

Логістика складських площ – запорука ефективного виконання замовлень. Правильно спланований простір дозволяє ефективно використовувати складські площі, а також виключає трудомістке та ресурсомістке транспортування товарів через зал до місця призначення. До переваг поділу складу на зони належать: оптимальне використання наявних складських площ; легкий доступ до всіх товарів, що зберігаються; забезпечення максимально можливої ​​плинності кадрів; мінімізація необхідності зберігання продуктів; високий рівень гнучкості у розподілі товарів складі; простий та ефективний контроль кількості та виду товару, що зберігається; забезпечення безпеки та комфорту роботи як співробітників, так і гостей (наприклад, постачальників та одержувачів товарів); скорочення до мінімуму маршрутів, пройдених співробітниками під час виконання стандартних завдань.

Автор повідомлення:

Моніка Сойка — Фахівець з маркетингу

Джерело інформації для статті надав: BekuPlast

Пластикова тара сільського господарства, тобто. яка тара та для кого?
Інвентаризація – що це таке і чому так важливо?

Reactions

0
0
0
0
0
0
Already reacted for this post.

Reactions

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *